×

Όροι Πωλήσεων

Τα τιμολόγια πώλησης εκδίδονται σύμφωνα με τις ήδη συμφωνηθείσες, μεταξύ της επιχείρησή μας και των αγοραστών, τιμές. Η κυριότητα των εμπορευμάτων παραμένει στην εταιρεία μας μέχρι πλήρους εξόφλησης των σχετικών τιμολογίων/ παραστατικών αξιογράφων.

Ενστάσεις γνωστοποιούνται εγγράφως μόνο εντός αποκλειστικής προθεσμίας 5 εργασίμων ημερών από την παραλαβή. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής γίνεται δεκτό ότι ο αγοραστής έχει αποδεχθεί την εμπορική συναλλαγή χωρίς ουδεμία επιφύλαξη.

Η ευθύνη μεταφοράς των προιόντων και βλάβης αυτών κατά την μεταφορά τους βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τον πελάτη - αγοραστή ακόμα και αν η επιχείρηση μας αναλάβει την αποστολή αυτών. Τα έξοδα μεταφοράς και ενδεχόμενης ασφάλισης αυτών κατά την μεταφορά (μετά από σχετικό αίτημα του αγοραστή) βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο τον πελάτη - αγοραστή.

Για την εξόφληση των επί πίστωση τιμολογίων απαιτείται η επίδειξη σχετικής απόδειξης εκδιδόμενης από την επιχείρησή μας ή σχετικού αποδεικτικού κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης μας.

Σε περίπτωση μη εξόφλησης, μετά την παρέλευση των 30 ημερών από την έκδοσή του σχετικού παραστατικού τιμολογίου, ο αγοραστής επιβαρύνεται με τους νόμιμους τόκους υπερημερίας. Για κάθε διαφορά που θα προκύψει μεταξύ των μερών προερχόμενη από την συναλλαγή για την οποία εκδίδεται τιμολόγιο/ παραστατικό αποκλειστική αρμοδιότητα έχουν τα Δικαστήρια Χανίων
×

Το καλάθι μου

Sit te brute zril appareat

Sit te brute zril appareat. Idque ubique accumsan eu ius, ex sea ludus persecuti, delectus maiestatis sed ad. Accusata invenire eloquentiam ei per, velit definitiones nam eu. Et essent epicurei mel.

Το καλάθι είναι άδειο!
×

Το πάρκο μου

Πληροφορίες Λειτουργίας

Το JOYMACHINE όρισε την διαδικτυακή λειτουργία του πάρκου για την διευκόλυνση των πελατών/ μελών του κι έχει αντίστοιχο σκοπό με τη δημιουργία προσφοράς για αγορά προϊόντων για το χώρο σας, όπως και τη μεταφορά και εγκατάστασή τους.

Πως λειτουργεί : Επιλέγετε τα προϊόντα μας που σας ενδιαφέρουν, συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και τις λεπτομέρειες του χώρου σας και αποστέλλεται την συνοπτική εικόνα του πάρκου/ παιδότοπου μέσω των αυτοματοποιημένων διαδικασιών του ιστοτόπου μας. Το εξειδικευμένο μας προσωπικό εξετάζει τις πληροφορίες του πάρκου σας και ετοιμάζει τις προτάσεις μας με κυμαινόμενο κόστος, πάντα σύμφωνα με τα υψηλά πρότυπα λειτουργίας μας και τις απαιτήσεις σας. Από τις προτάσεις μας επιλέγετε αυτή που σας ικανοποιεί περισσότερο ώστε να καταλήξουμε στην τελική συμφωνία.

Το πάρκο είναι άδειο!
× Θέλω να γίνω μέλος Είμαι μέλος

Εγγραφή/ Είσοδος μελών

Γιατί να γίνω μέλος?

Το JOYMACHINE σας προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε προσωπικό χώρο στον ιστότοπό του δίνοντάς σας ξεχωριστά πλεονεκτήματα όπως :

- Δυνατότητα καταγραφής ιστορικού κινήσεων (παραγγελίες, πάρκα/ παιδότοπους)
- Άμεση ενημέρωση για νέες προσφορές ή προϊόντα
- Καταγραφή πληροφοριών και αυτόματη συμπλήρωση των στοιχείων σας στις επόμενες παραγγελίες/ πάρκα σας

Είμαι μέλος

Πληκτρολογήστε το email σας και θα σας αποσταλλούν οδηγίες για δημιουργία νέου κωδικού.

Πρόσφατα

Αρχική Η Εταιρεία Τα Έργα Προϊόντα Υπηρεσίες Πιστοποίηση Συντήρηση Χρήσιμα Βοήθεια Επικοινωνία

Πιστοποίηση και Αδειοδότηση παιδικής χαράς - παιδότοπου

Πιστοποίηση

ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΝ 1176

Το πρότυπο ΕΝ 1176 δημιουργήθηκε με σκοπό να καθορίσει τους κανόνες ασφαλείας για τους εξοπλισμούς παιδικής χαράς.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Ε.Ν 1176 ΤΗΣ Ε.E

Οι απαιτήσεις ασφαλείας σκοπό έχουν να προστατεύσουν το παιδί από κινδύνους που το ίδιο αδυνατεί να προβλέψει από την χρήση εξοπλισμού παιδικής χαράς.

Το ευρωπαϊκό πρότυπο μαζί με τις τροποποιήσεις του εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης στις 01/04/2002 ενώ στην ελληνική γλώσσα το πρότυπο εγκρίθηκε στις 04/04/2003.

Ορισμοί

Εξοπλισμός παιδικής χαράς
Aφορά αντικείμενα ή κατασκευές με τα οποία ή επάνω στα οποία τα παιδιά μπορούν να παίζουν είτε ατομικά είτε ομαδικά.
Τέτοια είναι οι κούνιες , οι τσουλήθρες, οι τραμπάλες κ.τ.λ.

Επιφάνεια παιχνιδιού
Επιφάνεια παιχνιδότοπου από την οποία ξεκινά ηχρήση του εξοπλισμού.

Ελεύθερος χώρος
Χώρος μέσα, επάνω ή γύρω από τον εξοπλισμό που μπορεί να καταλάβει ο χρήστης (γλιστρώντας, αιωρούμενος κ.τ.λ).

Ελάχιστος χώρος
Χώρος που απαιτείται για την ασφαλή χρήση του εξοπλισμού.

Χώρος πτώσης
Χώρος μέσα, επάνω ή γύρω από τον εξοπλισμό που μπορεί να βρεθεί ο χρήστης ο οποίος πέφτει από κάποιο υπερυψωμένο τμήμα του εξοπλισμού.

Ελεύθερο ύψος πτώσης
Η μεγαλύτερη κατακόρυφη απόσταση από την πιθανή επιφάνεια στήριξης του σώματος μέχρι την επιφάνεια πρόσκρουσης.

Γενικές προδιαγραφές υλικών

Μέταλλα
Τα μεταλλικά μέρη θα πρέπει να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες.
Τα μέταλλα που παράγουν τοξικά οξείδια (σκουριά) επιβάλλεται να έχουν μη τοξική επικάλυψη.

Ξύλα
Τα ξύλινα μέρη θα πρέπει να κατασκευάζονται έτσι ώστε να αποφεύγεται το λίμνασμα των νερών και να εξασφαλίζεται όσον το δυνατό η αποστράγγισή τους.
Επίσης, η ξυλεία που χρησιμοποιείται θα πρέπει να αποτρέπει τη δημιουργία ακίδων και βεβαίως να αποφεύγεται ο εμποτισμός με τοξικά υγρά.

Κόντρα Πλακέ
Τα κόντρα-πλακέ θα πρέπει να αντέχουν στις εξωτερικές συνθήκες και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του προτύπου ΕΝ 636-3.

Αλυσίδες
Οι αλυσίδες θα πρέπει να έχουν ένα μέγιστο άνοιγμα 8,6 mm, δοκιμασμένες σε σκληρές συνθήκες και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ISO 1834.

Συνθετικά Υλικά
Τα συνθετικά υλικά θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία.
Γενικότερα, είναι απαγορευμένη η χρήση τοξικών υλικών όπως ο μόλυβδος, ο αμίαντος, η φορμαλδεΰδη, η λιθανθρακόπισσα και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια. Η χρήση όλων των υλικών θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης. Η δομική αρτιότητα των οργάνων πρέπει να εξασφαλίζεται και να μην αλλοιώνεται τουλάχιστον μέχρι τον προγραμματισμένο έλεγχο συντήρησης.

Παγίδευση

Ένα σημαντικό σημείο που προβλέπεται από το πρότυπο για την ασφάλεια των χρηστών είναι η αποφυγή παγιδεύσεων. Έτσι πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή παγίδευσης :

• Του κεφαλιού και κατ’ επέκταση του λαιμού,
• του σώματος,
• της κνήμης και του άκρου ποδιού,
• των δακτύλων,
• του ρουχισμού.

ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΛΑΙΜΟΥ
Η εμφάνιση αυτού του είδους της παγίδευσης μπορεί να γίνει σε:

Α) Πλήρως κλειστά ανοίγματα στα οποία ο χρήστης μπορεί να γλιστρήσει είτε με το κεφάλι είτε με τα πόδια,
Β) Mερικώς κλειστά ανοίγματα
Γ) Κινητά ανοίγματα

Για παιδιά όλων των ηλικιών θα πρέπει να αποφεύγονται τέτοιου είδους ανοίγματα με διάμετρο από 89 mm έως 230 mm.
Σε κάθε περίπτωση τα ανοίγματα αυτά θα πρέπει να απέχουν περισσότερο από 600 mm από το έδαφος ή την επιφάνεια στήριξης του χρήστη.

Καλίμπρα για τον εντοπισμό κινδύνων που αφορούν παγίδευση πλήρως κεφαλής και λαιμού σε κλειστά ανοίγματα


Καλίμπρα για τον εντοπισμό κινδύνων που αφορούν παγίδευση κεφαλής και λαιμού σε μερικώς κλειστά ανοίγματα.


Παγίδευση του σώματος
Ο εξοπλισμός παιδικής χαράς θα πρέπει να κατασκευάζεται έτσι ώστε να αποφεύγεται η παγίδευση σώματος και γενικότερα να μη δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις (ιδιαίτερα στις σήραγγες).

Παγίδευση της κνήμης και του άκρου ποδιού
Οι επιφάνειες με κλίση ως 45ο στις οποίες οι χρήστες μπορούν να τρέξουν ή να αναρριχηθούν καθώς και τα στηρίγματα ποδιών δεν θα πρέπει να περιέχουν διάκενα μεγαλύτερα από 30 mm προς μία κατεύθυνση.

Παγίδευση των δακτύλων
Η παγίδευση των δακτύλων είναι αιτία πολλών μικροτραυματισμών σε χώρους παιδικής χαράς. Για το λόγο αυτό θα πρέπει καταρχήν τα άκρα των σωλήνων να είναι σφραγισμένα και σε περίπτωση χρήσης πλαστικών ταπών ή καπακιών αυτά να μην μπορεί να αφαιρεθούν χωρίς την χρήση εργαλείων.
Γενικότερα θα πρέπει να αποφεύγονται διάκενα από 8 mm ως 25 mm (εξαίρεση αποτελούν οι αλυσίδες).
Επίσης για να μην υπάρξει πιθανότητα σύνθλιψης των δακτύλων, τα διάκενα τα οποία μεταβάλλονται με τη
χρήση του εξοπλισμού πρέπει να έχουν σε κάθε περίπτωση μία ελάχιστη διάσταση 12 mm.

Παγίδευση του ρουχισμού
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μέρη του ρουχισμού (κουμπιά, κασκόλ) ή των αξεσουάρ (κολιέ, ρολόγια) μαγκώνουν στο εξοπλισμό με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις με πιο ακραία αυτή του στραγγαλισμού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί προσοχή στα διάκενα στα οποία μέρος του ρουχισμού μπορεί να σκαλώσει καθώς και σε διάφορες προεξοχές και περιστρεφόμενα μέρη.

Συσκευές δοκιμής για την αποφυγή παγιδεύσεωνΠΤΩΣΗ

Αποτελεί την κύρια αιτία τραυματισμών στις παιδικές χαρές. Είναι επομένως σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό και την αποφυγή της. Επιβεβλημένη είναι η χρησιμοποίηση δαπέδων απορρόφησης κρούσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΝ 1177. Η ύπαρξη κουπαστών φραγμάτων και προστατευτικών μπαρών όπου επιβάλλεται, αποτρέπουν την πιθανή πτώση του χρήστη από τον εξοπλισμό. Έτσι το ύψος των κουπαστών θα πρέπει να είναι μεταξύ 600 mm και 850 mm. Στο ίδιο ύψος θα πρέπει να βρίσκονται και οι προστατευτικές μπάρες. Όπου απαιτείται η ύπαρξη φραγμάτων αυτά θα πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 700 mm. Επίσης σημαντική είναι η αποφυγή οριζόντιων ή σχεδόν οριζόντιων κάγκελων ή ράβδων όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά σαν σκαλιά για αναρρίχηση. Επιπλέον η άνω πλευρά των φραγμάτων θα πρέπει να αποθαρρύνει τους χρήστες του εξοπλισμού να κάθονται πάνω σε αυτή.


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΠΡΟΕΞΕΧΟΥΣΕΣ ΒΙΔΕΣ

Όλες οι βίδες και τα παξιμάδια σε οποιοδήποτε προσιτό μέρος του εξοπλισμού θα πρέπει να προεξέχουν λιγότερο από 8 mm και να μην έχουν ακίδες.
Εναλλακτικά εάν οι βίδες προεξέχουν περισσότερο από 8 mm μπορούν :


Α) να προστατεύονται μέσω παρακείμενων επιφανειών και να απέχουν περισσότερο από 25 mm από την άκρη του προεξέχοντος μέρους,
Β) να προστατεύονται μόνιμα από παρεμβύσματα με θολωτές κεφαλές,
Γ) να χρησιμοποιούνται «τυφλά»περικόχλια,
Δ) να φέρουν ελάχιστη ακτίνα καμπυλότητας 3 mm.

Κούνιες

Ορισμός

Κινούμενος εξοπλισμός όπου το βάρος του χρήστη φέρεται από ένα άξονα περιστροφής ή έναν αρθρωτό σύνδεσμο.
• Όταν το κάθισμα βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας η απόστασή του από το έδαφος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 350mm
• Το ελάχιστο πλάτος του καθίσματος είναι 120mm
• Το μήκος του στοιχείου ανάρτησης της κούνιας (M) είναι σημαντικό για τον υπολογισμό των αποστάσεων του καθίσματος από την πλευρά του σκελετού (Β) καθώς και για την μεταξύ τους απόσταση (Γ).
Έτσι
Β≥ 20% Μ + 200mm
Γ≥ 20% Μ + 300mm
• Η απόσταση των σημείων ανάρτησης (Δ) πρέπει να είναι τουλάχιστον 5% μεγαλύτερη από το μήκος του καθίσματος.


Σχέδιο κούνιας


Πιστοποιημένα καθίσματα


Κούνιες με περισσότερα από 2 καθίσματα θα πρέπει να διαχωρίζονται έτσι ώστε να μην υπάρχουν σε κάθε ζώνη αιώρησης πέραν των 2 καθισμάτων. Τα καθίσματα όταν δοκιμάζονται για την επιτάχυνση και τη μέση συμπίεση της επιφάνειάς τους, πρέπει να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του προτύπου.

Οι αλυσίδες θα πρέπει να έχουν διάκενο μικρότερο των 8,6mm. Για καθίσματα με πλάτος έως 50cm η επιφάνεια απορρόφησης κρούσεων πρέπει να έχει ελάχιστο πλάτος 175cm (εάν υπάρχουν 2 καθίσματα οι ζώνες αυτές μπορούν να επικαλύπτονται).

Μύλοι

Ορισμός

Είναι η κατασκευή με μία ή περισσότερες θέσεις χρηστών που περιστρέφονται γύρω από έναν άξονα με κλίση έως 50 μοίρες.

Ανάλογα με τις θέσεις χρήστη οι μύλοι κατηγοριοποιούνται σε:

Α) κλασικούς μύλους (οι θέσεις χρήστη καθορίζονται από την πάνω πλευρά τις ίδιας της πλατφόρμας και από κάποιες πιθανές πρόσθετες λαβές που είναι καλά στερεωμένες στον κεντρικό άξονα ή την ίδια την πλατφόρμα,
Β) μύλος με περιστρεφόμενες καρέκλες (οι θέσεις χρήστη καθορίζονται από καθίσματα που είναι συνδεδεμένα με τον κεντρικό άξονα).


Τύποι μύλων


Οι θέσεις που καταλαμβάνει ο χρήστης πρέπει να σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέπεται η εύκολη αποβίβασή του από τον μύλο χωρίς καμία συγκράτηση ή παγίδευση μελών του σώματος ή του ρουχισμού του.

Λόγω του γεγονότος ότι ο κίνδυνος που συνδέεται με την χρήση των μύλων προέρχεται κυρίως από την
αδράνεια που παράγεται και από τις επιπτώσεις της βαρύτητας, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ασφάλειας:

α) Ο ελεύθερος χώρος γύρω από τον μύλο πρέπει να είναι τουλάχιστον 2m,
β) Το ελεύθερο ύψος πτώσης για του μύλους δε θα πρέπει να ξεπερνά το 1m σε οποιοδήποτε σημείο,
γ) Ο άξονας στήριξης δεν πρέπει να έχει γωνία κλίσης μεγαλύτερη των 5ο μοιρών,
δ) Η ταχύτητα περιστροφής δε θα πρέπει να υπερβαίνει υπό κανονικές συνθήκες τα 18 χλμ/ώρα.

Για τους μύλους τύπου περιστρεφόμενες καρέκλες, η διάμετρός τους δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 2m. Η απόσταση από το έδαφος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 40cm. Επίσης απαιτούνται τουλάχιστον τρεις θέσεις χρήστη σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους κατά την περιφέρεια.
Για τους κλασικούς μύλους δε θα πρέπει να υπάρχουν κάθετα κενά ανάμεσα στο έδαφος και την άκρη του μύλου μεγαλύτερα των 6mm. Επιπλέον απαγορεύεται να προεξέχουν από τα εξωτερικά όρια της πλατφόρμας πρόσθετα εξαρτήματα ή στοιχεία. Υποχρεωτικό είναι επίσης όλα τα συστατικά στοιχεία του μύλου να περιστρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση.
Η απόσταση της κάτω πλευράς της πλατφόρμας και του εδάφους προτείνεται να είναι μεταξύ 6cm και 11cm, διαφορετικά απαιτείται προστατευτική ποδιά διατηρώντας όμως την ελάχιστη απόσταση των 11cm.

Ταλαντευόμενοι εξοπλισμοί και τραμπάλες

Ορισμός

Ταλαντευόμενος εξοπλισμός είναι αυτός που μπορεί να τεθεί σε κίνηση από το χρήστη και χαρακτηρίζεται από ένα εξάρτημα που τον στηρίζει από το κάτω μέρος. Μπορεί να έχει ένα ή περισσότερα καθίσματα. Ανάλογα με τον τύπο καθορίζονται το ελεύθερο ύψος πτώσης, η απόσταση από το έδαφος, η μέγιστη κλίση των καθισμάτων καθώς και η ύπαρξη στηριγμάτων στα πόδια.

1) ΤΡΑΜΠΑΛΑ
Πραγματοποιείται μόνο μια κατακόρυφος κίνηση.

2) ΤΑΛΑΝΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Εξοπλισμός με εξάρτημα στήριξης ενός σημείου.

3) ΤΑΛΑΝΤΕΥΟΜΕΝΗ ΤΡΑΜΠΑΛΑ
Εξοπλισμός που στερεώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε επιτυγχάνεται κίνηση προς μία κατεύθυνση (κυρίως οριζόντια) καθοδηγούμενο από παράλληλους άξονες.
Χειρολαβές θα πρέπει να υπάρχουν υποχρεωτικά σε κάθε κάθισμα ή θέση. Η διάμετρός της πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 16mm και 45mm.

Η κίνηση του εξοπλισμού πρέπει να αδρανεί προοδευτικά προς τα άκρα της κίνησης ώστε να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα ανατροπής επίσης ο σχεδιασμός του εξοπλισμού πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται η παγίδευση του χρήστη ανάμεσα από αυτόν και το έδαφος. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διατήρηση μια ελάχιστης απόστασης από το έδαφος 23cm ή με τη χρήση συστημάτων απόσβεσης.

Για τις τραμπάλες τύπου "Α" η πλάγια απόκλιση σε απόσταση 2 μέτρων από το σημείο του άξονα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 14cm. Για την ταλαντευόμενη τραμπάλα τύπου "Β" η συνολική εμβέλεια της κίνησης πρέπει να είναι έως 60 cm. Ο χώρος πτώσης όταν καταμετρηθεί από την περίμετρο του εξοπλισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 1m.

Τσουλήθρες

Ορισμός

Τσουλήθρα είναι μια κατασκευή με κεκλιμένη επιφάνεια πάνω στην οποία ο χρήστης γλιστράει με μια καθορισμένη πορεία.

Ανάλογα με τον τρόπο πρόσβασης οι τσουλήθρες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε:

α) Τσουλήθρα κλασική (η πρόσβαση στην ζώνη εισόδου γίνεται με σκάλα αναρρίχησης ή σκάλα),
β) Τσουλήθρα αναχώματος (η πρόσβαση γίνεται από παρακείμενο, ανάχωμα και η ζώνη ολίσθησης ακολουθεί την κλίση του αναχώματος),
γ) Προσαρτημένη τσουλήθρα (η πρόσβαση στη ζώνη εισόδου είναι δυνατή μέσω άλλου εξοπλισμού όπως πλατφόρμα, δίχτυ αναρρίχησης κ.τ.λ).


Σχέδιο τσουλήθρας


Η ζώνη εισόδου είναι το σημείο όπου ο χρήστης μπορεί να πάρει θέση ολίσθησης. Η ζώνη εισόδου θα πρέπει να έχει μήκος μεγαλύτερο από 350mm και καθοδική κλίση έως 50 μοίρες. Το πλάτος της ζώνης εισόδου απαγορεύεται να είναι μικρότερο της ζώνης ολίσθησης και θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με την αρχική κίνηση ολίσθησης. Οι προσαρτημένες τσουλήθρες θα πρέπει να διαθέτουν μπάρα κρατήματος εγκάρσια στην πρόσβαση εισόδου
με ύψος μεταξύ 70cm και 90cm.


ΖΩΝΗ ΟΛΙΣΘΗΣΗΣ


Η γωνία κλίσης της ζώνης ολίσθησης ως προς το επίπεδο του εδάφους θα πρέπει να είναι έως 60ο μοίρες σε οποιοδήποτε σημείο της και κατά μέσο όρο έως 40ο μοίρες. Σε τσουλήθρες με μήκος ολίσθησης μεγαλύτερο από 1.5m το πλάτος της ζώνης ολίσθησης πρέπει να είναι είτε μικρότερο από 70 cm είτε μεγαλύτερο από 95 cm. Οι πλευρές θα πρέπει να είναι κάθετες στην επιφάνεια ολίσθησης και το ύψος τους για τσουλήθρες με ύψος ως 1,2m πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 mm ενώ για μεγαλύτερο ύψος πρέπει να είναι 150 mm. Όλες οι τσουλήθρες πρέπει να περιλαμβάνουν μια ζώνη εξόδου με μια μέση κλίση έως 10ο μοίρες. Το ύψος του άκρου της ζώνης εξόδου από το έδαφος για τσουλήθρες με ζώνη ολίσθησης μεγαλύτερο από 1,5m δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 35cm. Ο τερματισμός της ζώνης εξόδου θα πρέπει να στρέφεται προς το έδαφος με ακτίνα R 50mm. Οι τσουλήθρες πρέπει να κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγονται πιθανές παγιδεύσεις ρουχισμού ή μελών των χρηστών. Επιπλέον και όσον αφορά την επιφάνεια πρόσκρουσης θα πρέπει να υπάρχει μια απόσταση τουλάχιστον 1m από τις πλευρές της ζώνης εξόδου και 2m από το τέρμα της ζώνης.


Χώρος πτώσης τσουλήθρας

Έλεγχος κι εγκατάσταση

Η εγκατάσταση του εξοπλισμού θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και να παρέχει ασφάλεια λειτουργίας. Όλος ο εξοπλισμός και τα εξαρτήματα αυτού, θα πρέπει να ελέγχονται και να συντηρούνται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Ο έλεγχος του εξοπλισμού περιλαμβάνει συνήθως :

α) Οπτικό έλεγχο, όπου διαπιστώνεται ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει από βανδαλισμό, κακή χρήση ή άσχημες καιρικές συνθήκες. Σε παιχνιδότοπους με καθημερινή και έντονη χρήση ο οπτικός έλεγχος μπορεί να είναι και ημερήσιος,

β) Λειτουργικό έλεγχο, όπου γίνεται μια λεπτομερής εξέταση της λειτουργίας και της σταθερότητας του εξοπλισμού και των συνδέσεων σε σχέση με τις φθορές. Η περιοδικότητα του δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 3 μήνες,

γ) Ετήσιο έλεγχο, όπου είναι και ο κυριότερος έλεγχος μιας και απαιτείται να διαπιστωθεί το συνολικό επίπεδο ασφαλείας της παιδικής χαράς (εξοπλισμός, θεμελιώσεις, δάπεδα, περιφράξεις). Επομένως ο ετήσιος έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από κατάλληλο προσωπικό.

Συντήρηση

Η συντήρηση περιλαμβάνει κυρίως:

Α) Λίπανση των σημείων τριβής των εξαρτημάτων (ρουλεμάν),
Β) Σφίξιμο των βιδών και των συνδέσμων,
Γ) Καθαρισμός πιθανής σκουριάς ή χτυπημάτων στα μεταλλικά στοιχεία και επάλειψη με αντισκωριακό ή βερνικόχρωμα,
Δ) Βερνίκωμα των ξύλινων μερών,
Ε) Καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου της παιδικής χαράς από αντικείμενα (πέτρες, γυαλιά, κ.τ.λ.) που πιθανότατα προκαλούν τραυματισμό των παιδιών.

Ο έλεγχος και η συντήρηση των οργάνων παιδικής χαράς επιμηκύνουν την διάρκεια ζωής τους και ενισχύουν το παρέχον επίπεδο ασφαλείας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΟΡΓΑΝΟΥ

ΕΙΔΟΣ ΟΡΓΑΝΟΥ:
ΗΜΕΡΟΜ. ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ :
Εάν έχετε ήδη εγκατεστημένη παιδική χαρά παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε 10 ερωτήματα που θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε το επίπεδο ασφάλειας που τη διέπει.

1. Οι επιφάνειες κάτω από τους εξοπλισμούς είναι ασφαλής ? Η πρώτη αιτία των τραυματισμών στους χώρους παιδικής χαράς είναι η πτώση. Ένα παιδί που πέφτει από ύψος μεγαλύτερο των 60cm σε μια σκληρή επιφάνεια όπως το σκυρόδεμα, το πεζοδρόμιο ή ακόμα και η χλόη μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά. Το υλικό που χρησιμοποιείται κάτω από και γύρω από τον εξοπλισμό πρέπει να είναι ελαστικό και να αποσβένει τις δυνάμεις της πτώσης. Το πρότυπο ΕΝ1177 ορίζει ακριβώς το απαιτούμενο κατά περίπτωση δάπεδο απορρόφησης κρούσεων .
2. Υπάρχει αρκετός χώρος χρήσης γύρω από τον εξοπλισμό ? Η JoyMachine προτείνει μια ελάχιστη ζώνη χρήσης 1,5 μέτρου γύρω από τον εξοπλισμό παιδικών χαρών. Το πρότυπο ΕΝ1176 προσδιορίζει με ακρίβεια τις συγκεκριμένες απαιτήσεις ζώνης χρήσης για κάθε όργανο.
3. Υπάρχει επαρκές διάστημα μεταξύ των οργάνων της παιδικής χαράς ?Οι ζώνες χρήσης μεταξύ των οργάνων παιδικής χαράς δεν πρέπει να αλληλεπικαλύπτονται.
4. Είναι τα όργανα παιδικής χαράς κατάλληλα για το παιδί ? Πρέπει να υπάρξουν δραστηριότητες παιχνιδιού που σχεδιάζονται για τα παιδιά ποικίλων ηλικιών και δυνατοτήτων.
5. Υπάρχει κίνδυνος για το παιδί από προεξέχοντα αντικείμενα ? Τα αντικείμενα που προεξέχουν από τον εξοπλισμό μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό.
6. Ο εξοπλισμός παιδικών χαρών παρουσιάζει κίνδυνο παγίδευσης ? Δεν πρέπει να υπάρξει τίποτα που θα μπορούσε να παγιδεύσει μέρη του σώματος του παιδιού, κομμάτια του ιματισμού (κασκόλ, κουμπιά) αξεσουάρ (κολιέ, ρολόγια) κ.λ.π.
7. Υπάρχουν οποιαδήποτε κινούμενα μέρη στα όργανα ταλάντευσης που θα μπορούσαν να συνθλίψουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος ενός παιδιού ? Οποιαδήποτε κινούμενα μέρη του παιχνιδιού πρέπει να ελεγχθούν για οποιεσδήποτε απειλές σύνθλιψης.
8. Υπάρχει οτιδήποτε στην παιδική χαρά όπου μπορεί ένα παιδί να σκοντάψει? Οι επιφάνειες κάτω και γύρω από τα όργανα πρέπει να είναι ομαλές και ο χώρος χρήσης απαλλαγμένος από μπάζα, σκουπίδια, προεξέχουσες πέτρες κ.τ.λ.
9. Η παιδική χαρά και ο εξοπλισμός παιδικών χαρών διατηρούνται σε καλή κατάσταση ? Η συχνή συντήρηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια και επιμηκύνει το χρόνο ζωής των οργάνων παιδικής χαράς.
10. Ο εξοπλισμός παιδικών χαρών έχει πιστοποιηθεί από κάποιον αναγνωρισμένο φορέα ?

Το παρόν εγχειρίδιο συντάχθηκε με βάση σταχυολογημένες πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ 1176/ 1-7 που αφορά στον εξοπλισμό και τη χρήση των παιχνιδότοπων. Έχει πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν αποτελεί υποκατάστατο των σχετικών οδηγιών που τηρούνται στο αρχείο μας